FOGMEGTARTÓ KEZELÉSEK

A tömés, a barázdazárás és a gyökérkezelés egyaránt a sérült fog megmentésére irányuló kezelés.

Tömés

A fogászatban a tömés alatt azt a műveletet értjük, amikor a fog sérült, vagy szuvas részeinek eltávolítása után azt az eredeti funkciójának és anatómiájának megfelelően felépítjük.

A mai korszerű tömőanyagok rendelkeznek azokkal a képességekkel, amelyekkel a magas esztétikai igények kielégíthetők, kiváló minőségű restaurációk készíthetők.

A beavatkozást helyi érzéstelenítőkkel, fájdalommentesen készítjük, az Ön számára legalkalmasabb tömőanyaggal.


Barázdazárás

A fogakon található természetes rágófelszíni barázdák és gödröcskék kedvező feltételt nyújtanak a fogszuvasodás kialakulásának. A barázdazárással ezeket a barázdákat és gödröcskéket zárjuk el a szájüregtől, így ez a fogszuvasodás megelőzésére szolgáló, tehát preventív beavatkozás.

Fájdalommentes, érzéstelenítő nélküli eljárás, mely során egy folyékony fényre keményedő tömőanyaggal a rágófelszínt lezárjuk. A speciális anyag folyamatosan fluoridot ad le, így erősíti a fogat és 2-3 évig hatásosan védi a fogszuvasodástól. Ajánlott az örlőfogak előretörése után elkészíteni!


Gyökérkezelés

A gyökérkezelés akkor válik szükségessé, ha a fogban egy olyan mély szuvasodás keletkezik, ami érinti a gyökércsatornát és a fogbél begyullad. Ezt heves fájdalom, vagy fokozott hideg-meleg érzékenység jelzi. Más esetben előfordulhat, hogy tünetek nélkül, észrevétlenül történik mindez és a fog elhal. Később az elhalt fog ráharapásra erősen érzékennyé válik, a gyökércsúcson kialakuló granulóma következtében.

A gyökércsatornákat kitisztítjuk, fertőtlenítjük, majd panaszmentesség esetén töméssel látjuk el. Fogászatunkon gépi gyökérkezelést végzünk.


A speciális gépi műszerekkel végzett gyökérkezelés:
- pontosabb, hatékonyabb, precízebb,
- jelentősen lecsökkenti a fogorvosi székben töltött időt,
- sikeressége jóval nagyobb arányú, mint a hagyományos kézi reszelőkkel végzett gyökérkezelésnek,
- gépi tágítás segítségével nehezebben megmunkálható (görbült, beszűkült) gyökércsatornák kezelése nagyobb sikerrel kivitelezhető.

Helyi érzéstelenítésben fájdalommentesen végezzük.

A gyökértömés után kerül sor a fog végleges ellátására, attól függően, hogy mennyire károsodott a fog koronai része, történhet töméssel vagy csappal, koronával.